Elektroniikkamaailma

Aasia on elektroniikan kärkinimi

Home  /  Aasia on elektroniikan kärkinimi

Kun kuluttaja tarkastelee elektroniikkatuotteiden valmistusmaita, reilusti yli 70% maailman tarjonnasta valmistetaan nykyään Aasiassa. Kiina ja Taiwan ovat tällä hetkellä valmistusmaista suurimpia, mutta Intia nousee kovaa vauhtia perässä.

Aasia on elektroniikan huippuja valmistusmäärien puolella, mutta muut sektorit ovat niin ikään nousussa. Tuotannon ohella myös kuluttajien ostovoima ja suunnittelutyö ovat suuressa nosteessa itäisellä pallonpuoliskolla. Nämä nousevat trendit saattavat muuttaa Aasian strategista roolia tulevaisuuden kannalta.

Matalat tuotantokustannukset houkuttavat tuotantoa

Elektroniikkaan tarvittavien osien komponentit ovat usein todella pieniä, ja sen takia ne eivät sovellu robottimaiseen valmistukseen. Pikkutarkka työ on yhä ihmisen jälkeä.

Aasiassa sijaitsevat tehtaat työllistävät suuren joukon työntekijöitä, joiden työntekijämaksut ovat huomattavasti matalammalla tasolla kuin hyvinvointivaltiossa. Tuotanto onkin tämän johdosta siirretty pitkälti Kaukoitään.

Ympäristösuojelu on vasta kehittymässä monissa Aasian maissa. Kiinassa jopa 90% vedestä on saastunutta. Sama ilmiö näkyy ilmassa, joka ei ole raikasta. Nämä maat ovat kuitenkin kiinnittäneet huomiota asiaan, minkä johdosta mm. terästeollisuus sopeuttaa kapasiteettia ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Kokemusta ja koulutusta

Aasiasta tuleva tietotaito on maailman kärkiluokkaa elektronisten laitteiden suunnittelussa, kehityksessä sekä valmistuksessa. Paikallinen ammattitaito on hioutunut huipputasolle länsimaiden tarpeiden mukana. Koska rahaa on virrannut Aasiaan halvan työn tuloksena, sitä on käytetty osaavasti myös ylläpitämään alan kehitystä.

Kehityksen seurauksena Aasian rooli teknologiateollisuudessa on muuttunut rajusti. Työ rajoittui ennen yksinkertaiseen kokoonpanotyöhön, mutta nykyään monet alan huippunimet tulevat kyseiseltä alueelta.

Tästä ilmiöstä on esimerkkinä kiinalainen Huawei, joka suunnittelee älypuhelimia käyttäjälähtöisesti, on sektorin kärkinimiä ympäri maailman. Se on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja, jotka ovat olleet kuluttajien mieleen. Se syökin monen perinteisen brändin markkinaosuuksia kovalla vauhdilla.

Monet paikalliset huippunimet ovat suorittaneet yliopistotason tutkinnon paikallisessa tai kansainvälisessä oppilaitoksessa. He ovat soveltaneet ja kehittäneet osaamistaan teknologian tarpeisiin. Lisäksi he ovat tunnettuja ahkerina työntekijöinä, joten monet kansainväliset firmat hamuavat heitä palkkalistoillensa hinnalla millä hyvänsä.

Intia nousee kovaa vauhtia

Intia on valtion tukemana kasvattanut omaa tutkimus- ja tuotekehityssektoria elektroniikan parissa, kun uudet innovaatiot ovat vauhdittaneet maan tietoliikennettä. Paikallisen suunnittelun lisäksi maata pidetään kansainvälisellä tasolla jättimäisenä markkina-alueena, jonne monet yritykset tähtäävät lisämyynnin toivossa.

Esimerkiksi Nokian paluuta kännykkämarkkinoille odotetaan kovasti Intiassa, jossa sen mallit ovat yhä myydympien puhelimien joukossa. Tämä fakta on varmasti vaikuttanut HMD Globalin tekemän tutun brändin uudelleenlanseeraukseen, sillä miljardin ihmisten markkinapotentiaali on valtava.

Intia on tunnettu IT-alan osaamisestaan, mikä inspiroi paikallisia ihmisiä alalle. Hyvänä esimerkkinä on kansainvälisesti tunnettu Tata, joka toimii alansa edelläkävijänä. Lisäksi monet länsimaiset firmat ovat ulkoistaneet työnsä paikallisille huippuosaajille, ja erityisesti pilvipalvelut ovat alueen vahvuutena. Monet suomalaiset yhtiöt työllistävät alan osaajia sekä kotimaassa että Intiassa.

Mikä on Aasian tulevaisuus markkinoilla?

Hintataso on ollut ensimmäinen syy, joka ajoi alun perin elektroniikan valmistuksen Aasiaan. Tämä muutos aiheutti teollisen vallankumouksen, sillä työpaikkoja on syntynyt valtavia määriä mantereelle. Tämä edistysaskel on heijastunut siihen, että tuotantoa tekevien maiden BKT on kasvanut todella kovaa verrattuna läntisiin maihin. Samanaikaisesti työttömyys on kasvanut Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kun tuotantoa on siirretty Aasian.

Nykyiset kehitysaskeleet näkyvät kyseisissä valtioissa kuluttajien paranevana ostovoimana, jonka ansiosta paikalliset voivat ostaa yhä kalliimpia tuotteita. Tämän muutoksen johdosta he ovat tietoisia asiakkaita, joilla on mahdollisuus hankkia laadukkaampia elektroniikkatuotteita. Positiivinen kierre johtaa siihen, että heitä varten suunnitellaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka soveltuvat juuri heidän tarpeisiinsa.

Privacy Policy