Elektroniikkamaailma

Kännykät ennen ja nyt

Home  /  Kännykät ennen ja nyt

Matkapuhelin on langaton, mukana kannettava viestintälaite. Kansankielellä sitä nimitetään kännykäksi. Tämä termi ilmaiseekin hyvin laitteen sopivuutta kämmeneen.

Nykyisin kännykät ovat lähes jatkuvasti kiinni kädessämme, minkä johdosta niin lääkärit kuin psykologitkin pähkäilevät niiden vaikutusta käyttäjän terveyteen. Mitä ajan myötä on tapahtunut?

Viestintätavat ovat muuttuneet

Matkapuhelimet mahdollistivat ihmisten tavoittamisen liikenteessä. Ensimmäisen kännykän lanseerauksen jälkeen kului useampi vuosi, kunnes jokainen oli helposti tavoitettavissa. Tekstiviestillä sai toisen vaivattomasti kiinni ajasta riippumatta.

Viestintätavan lisäksi kännyköihin oli asennettu muutakin ajanvietettä, kuten pelejä. Ne viehättivät käyttäjiä ja mahdollistivat tekemistä matkojen ajaksi. Vuosien myötä laitteeseen pystyi tallentamaan myös musiikkia, mikä teki siitä yhä suositumman. Näiden ominaisuuksien johdosta matkapuhelin sai laajemman kohdesegmentin.

Henkilökohtainen vapaus

Ennen kännyköitä ihmiset saivat kulkea vapaasti ilman, että he olivat jatkuvasti tavoitettavissa. Postikortti kertoi lomamatkan onnistumisesta ja muista kuulumisista. Kannettavat puhelimet mullistivat nopeasti lähetettyjen tervehdysten maailman ja tuhosivat myös perinteisen kirjeenvaihdon.

Kännykällä voi lähettää tekstiviestin, joka saapuu vastaanottavaan puhelimeen sekunneissa. Sen voi lähettää nyt lähes mistä tahansa. Tekstiviestin lähettämisestä tuli sen yleistymisen jälkeen hittituote, joka ilahdutti vastaanottajaa. Tämän viestimuodon kehityksen myötä syntyi sille ominainen kieli, jota ajoittain syytetään oikeaoppisen suomen kielen unohtumisesta.

Lisävarusteet muokkaavat puhelimen mieleiseksi

Vuosia myöhemmin kännykät saivat varusteikseen kameran. Pian kuvien lähettäminen oli osa yhteydenpitoa, sillä kertoohan se enemmän kuin tuhat sanaa. Valmistajat kilpailivat kameran laadulla, joka huipentui tuottamaan laitteen, jolla saa parempia kuvia kuin varsinaisilla kuvausvälineillä.

Mukana liikkuvien kameroiden myötä kukaan ei enää tehnyt mitään salassa. Kännykkäkuvat ja videot ovat maailmalla tallentaneet positiivisia ja negatiivisia asioita, jotka olisivat pysyneet visusti piilossa ilman kännykkää.

Selfie nousi käsitteeksi

Yhä useammin kuvauksen kohteeksi tuli kännykän omistaja. Näiden kuvien perusteella syntyi käsitys selfie-kuvista, joissa kuvataan itseään. Tällä tavalla älypuhelin palvelee yhä enemmän viihdekäyttöä. Miljoonia tällaisia kuvia tallennetaan pilvipalveluihin, joissa ne ovat turvassa muiden silmiltä.

Kehitysaskel on ollut melkoinen, sillä ennen pilvipalveluiden kehittymistä tilanne oli erilainen. Jos vanha kännykkä katosi tai meni rikki, hävisi sen mukana laitteelle tallennetut kuvat. Kännykät ovat tehokkaasti poistaneet käytöstä myös valokuva-albumit.

Älylaitteen käyttö paljastaa paljon käyttäjästä. Sosiaalinen media, johon kännykkä on liitetty nettiyhteyden kautta, jakaa kuvat ja mielipiteet maailmalle ilman sensuuria. Ikävinä seurauksina ovat olleet ihmisten internetissä kirjoittamat ivailut ja arvostelut, jotka turmelevat etenkin herkkien nuorten itsetuntoa. Kännyköiden kehityksen myötä ihmiset ovat saaneet opetella itsesensuurin taitoja.

Tekninen kehitys

Kännykkä ei jätä tekniikkaan ihastunuttakaan kylmäksi. Nettiyhteyksien myötä kännyköiden käyttömahdollisuudet ovat kasvaneet. Sillä voi katsoa esimerkiksi televisiota ja saada kaikki muut internetin palvelut, joista etenkin sosiaalinen media on suosittu.

Elektroniikan avulla puhelin voi korvata esimerkiksi käteisen rahan, koska kännykällä voi maksaa palvelut ja ostokset kaupoissa liikkuessa. Se on toisinaan niin helppoa, ettei rahojen käytöstä pysy välttämättä aina perässä.

Modernit älypuhelimet luovat mahdollisuuden säädellä jopa kodin elektronisia laitteita, vaikka käyttäjä olisi miten kaukana tahansa. Tämän ominaisuuden avulla talo voi olla aina toivotussa lämpötilassa.

Järjestä koko elämäsi älypuhelimella

Kännykkää voi soveltaa niin henkilökohtaiseksi kuin haluaa lataamalla siihen tarjolla olevia sovelluksia. Sillä voi esimerkiksi tilata taksin, varata pöydän ravintolasta tai tallentaa liikkumista koskevia tietoja.

Kännykkä auttaa ihmisiä nykyisin tietämään säästä, liikenteestä, maailmasta ja kaikesta muusta kiinnostavasta. Ihmeellistä on, että älypuhelimella soitetaan yhä harvemmin. Sen kaikki huipputekniset ominaisuudet pitävät meidät kiinnostuneina muista asioista. Lisäksi ihmisten välinen viestintä tapahtuu useimmiten erilaisten sovellusten avulla.

Privacy Policy