Elektroniikkamaailma

Kuuluisat suomalaiset tuotteet

Home  /  Kuuluisat suomalaiset tuotteet

Elektroniikan aikakausi alkoi jo vuonna 1902. Noista ajoista lähtien olemme nähneet sähköisten laitteiden tuomaa valtaisaa muutosta jokapäiväisissä toimissa. Elektronisia komponentteja ja ilmiöitä tutkimalla kehitetään yhä parempia laitteita. Digitalisoitumisen ja elektroniikan kehitysten myötä niin elinolomme kuin mukavuutemmekin ovat vuosi vuodelta parantuneet.

Suomalaistuotanto on laadukasta

Suomessa suunnitellaan ja valmistetaan suuri määrä elektronisia tarvikkeita. Viiden miljoonan asukkaan kotimaan myynti rajoittuu väistämättä vähäiseen tarpeeseen, joten suomalaisyhtiöiden kannalta on hyödyllistä luoda vientiä ulkomaille.

Tuotantomme vahvuus on suomalaisessa laadussa. Nokia on suomalaistaustaisen valmistuksen kiistaton ykkösnimi, mutta sen jälkeen on kehittynyt lukuisia muita innovaatioita. Suomi on edelleen tunnettu menestyksekkäästä tuotekehityksestä, ja sitä pidetään monen uuden keksinnön kehtona. Innovaatioita syntyykin monella eri sektorilla.

Perinteisesti käytännöllisenä kansana panostamme kestävyyteen ja laitteiden käytännöllisyyteen. Emme ole unohtaneet ympäristövaikutuksiakaan valmistuksen ohessa. Suomalainen muotoilu on tunnettua ja erittäin maineikasta.

Kohdesegmenttinä erikoislaitteet

Mittaus-, testaus- ja navigointilaitteet ovat tunnetuimpia suomalaisia elektroniikkatuotteita.  Esimerkiksi Suunnon elektroniset sukellusmittarit kuuluvat tähän kategoriaan. Ne ovat alallaan ensimmäisiä maailmassa, ja niiden kehitys on vähentänyt lajiin liittyviä vaikeuksia ja vaaroja.

Terveyshuollon piireissä suomalaiset tuotteet ovat maailmalla tunnettuja. Maassamme valmistetaan säteily- ja sähköterapialaitteita, kun sähköhoito on yleistynyt etenkin masennuksen ja psykoosin hoitomenetelmänä eri puolilla maailmaa. Sähköhoitoa on nykyisin tarkennettu ja paranneltu aiempien muotojen päätyttyä. Kauneuden parissa ja lihasvammojen parantamisessa käytetään niin ikään samaa menetelmää.

Komponentteja

Piirilevy muodostaa lähes kaikkien elektronisten tuotteiden perusrakenteen.  Suomessa valmistetaan piirilevyjä ja muita kehittyneitä elektronisia osia kansainväliseen vientiin. Niitä viedään huomattavassa määrin ulkomaille erilaisten laitteiden valmistukseen. Niiden saralla kilpaillaan elektroniikasta tunnetun Aasian rinnalla.

Johdoton sähkölukitus

Elektroniset laitteet tarvitsevat energialähteen, joka usein on joko patteri tai johdolla kytketty yhteys muuhun voimavirtaan. Sähköä tiedetään syntyvän myös hankausliikkeestä, joka oli huomattava oivallus, ennen kun sähkön olemassaolo havaittiin. Juuri näihin asioihin perustuu suomalainen elektroninen lukkolaite, joka mullistaa lukituksien maailmaa tehokkaalla turvallisuudellaan.  Kyseessä on iLOQ-niminen firma, joka valmistaa riippulukkoja. Se käyttää maailman ainoaa digitaalista lukitusjärjestelmää, joka ei tarvitse pattereita tai johtoja. Tämä innovaatio on tietenkin vasta alkua. Aika näyttääkin, mihin kehitys johtaa.

Räätälöityjä tietokoneita

Tietokone kuuluu monen työntekijän tärkeimpiin välineisiin. Sen on vastattava kriteereihin, joita jokapäiväisessä työssä tarvitaan. Tähän tarkoitukseen Suomessa valmistetaan laitteita asiakkaan tilauksesta.

Mikrolog on suomalainen yritys, joka keskittyy tietotekniikan valmistukseen ja jälleenmyyntiin.  Firma valmisti esimerkiksi jo 30 vuotta sitten maailman ensimmäisen kannettavan Osborne 1 -tietokoneen.  Nykyisin yhtiö tarjoaa suuren valikoiman niin standardivalmisteisia tietokoneita kuin erityistoimiin kehitettyjä tietokoneita.

Elektronisten urheilupelien kehittämistä

Urheilu saattaa olla tässä kontekstissa joidenkin mielestä hieman harhaanjohtava käsite, vaikkakin elektronisen urheilun myötä monet taidot kehittyvät.

Veli-Pekka Piirainen palkittiin tänä vuonna maan parhaaksi elektronisten pelien kehittäjäksi. Hän uskookin perustamansa firman mullistavan pian pelaamisen markkinoita kansainvälisesti. Critical Force tarjoaa pelejä, joista suosituin on Critical Ops. Suomella on jo hyvä alku mobiilipelien tuottajamaana, joten tämä yritys seuraa tuttuja jälkiä.

Sovellukset terveydenhuollossa

Nokian poistuminen kännykkäkilpailusta ei ole erityisesti haitannut suomalaisten mobiilipohjaisten innovaatioiden kehitystä. Terveydenhoidon piiristä on esille putkahtanut suomalaiskeksintö, joka voidaan tallentaa sovelluksena älypuhelimeen.

Kyseessä on sovellus, joka tunnistaa sydäninfarktin oireet. Potilas voi diagnoosin tiedettyään hakeutua nopeasti hoitoon, mikä parantaa hänen mahdollisuuksiaan toipumiseen. Tieto lisää myös turvallisuuden tunnetta niissä tapauksissa, kun kysymyksessä ei olekaan vaarallinen sydänkohtaus. Samalla siis vältetään turhia ensiapukäyntejä, jotka säästävät sekä potilaan että julkisen sektorin resursseja.

Privacy Policy