Elektroniikkamaailma

Nettikauppojen vallankumous – Perinteiset myymälät kadonneet

Home  /  Nettikauppojen vallankumous – Perinteiset myymälät kadonneet

Yhä useampi ostopäätös tehdään nykyään netissä. Vaikka itse ostopäätös tai -tapahtuma tehtäisiin muualla, lähes jokainen ostopolku kuitenkin kulkee jossain vaiheessa verkon kautta. Ihmisten ostokäyttäytyminen on siis muuttunut merkittävästi.

Verkkokaupat ovat koko ajan kasvattaneet suosiotaan ja tulleet osaksi eri alojen toimintatapoja. Moni perinteinen myymälä onkin joutunut etsimään uusia keinoja pitääkseen asiakkaansa, minkä takia monet ovat jopa joutuneet toteamaan verkkokaupan liian vahvaksi haastajaksi.

Alkuun ostosten tekemiseen internetissä suhtauduttiin hieman varauksella, mutta ajan ja onnistuneiden kokemusten myötä ihmiset eri ikäryhmistä ovat löytäneet verkkokaupan hyödyt. Tänä päivänä jopa arkisia päivittäistavaroita ostetaan nettikaupoista. Ostosten tekeminen on siellä helppoa muun muassa sen takia, että se on ajasta ja paikasta riippumatonta.

Internetissä myös tuotteiden ja yritysten välinen vertailu on helpompaa. Hankinnoissa, joissa asiakaspalvelun merkitys ei ole suuri, on helpompi turvautua nettikauppojen valikoimaan.

Saatavana koko vaihtoehtojen kirjo

Nettikauppojen suurena etuna on valikoiman runsaus, johon pienten kivijalkamyymälöiden on vaikea vastata. Liikkeessä on haastavaa pitää kokojen, värien ja mallien suhteen yhtä laajaa valikoimaa tai samaa tarjontaa vuoden ympäri. Nettikauppojen valikoimista löytyy myös paljon sellaisia tuotteita, joita ei välttämättä ole lainkaan perinteisillä toimijoilla.

Kiristyvä hintakilpailu

Kivijalkamyymälöissä tuttu ilmiö on, että tuotteita käydään hypistelemässä myymälässä, vaikka loppupeleissä asiakas kuitenkin päätyy tilaamaan tuotteen verkosta. Nettikauppojen myyntivolyymit saattavat olla aivan eri luokkaa kuin pienten kivijalkamyymälöiden, joten verkkokaupat pääsääntöisesti pesevät ne hintakilpailussa.

Lisäksi nettikauppojen kulurakenne on toista kuin kivijalkamyymälöiden, mikä vain parantaa niiden kykyä tarjota kuluttajille edullisempia hintoja. Usein silloinkin, kun nämä myyntikanavat toimivat rinnakkain toisiaan tukien, on verkossa ostosten tekeminen tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Tämä johtuu siitä, että verkossa tapahtuva myynti on kustannustehokkaampi myyjälle.

Asiakaskuntana koko maailma

Mikäli tuote on sama, ei kuluttajalle ole juurikaan merkitystä, tekeekö ostoksia kotimaisessa vai ulkomaisessa yrityksessä. Verkkokauppojen menestystä auttaa siis sekin, että niiden on mahdollista tavoittaa merkittävästi laajempi asiakaskunta. Nettikaupan toiminta ei ole fyysisesti tiettyyn paikkaan sidottua, kun taas kivijalkamyymälöille sijainti voi olla jopa kaikkein ratkaisevin tekijä.

Mikäli nettikaupassa asiakkaalle tarjotaan luotettavat maksutavat sekä joustavat tuotteiden vaihto- ja palautusoikeudet, ei hänelle ole käytännössä merkitystä, missä päin maailmaa nettikauppa toimii. Toki myös toimitusten tulee olla luotettavia ja nopeita, mutta niitä ne tänä päivänä poikkeuksetta ovat.

Verkkokauppa ei ole vaikea laji

Jos ostosten tekeminen nettikaupoissa on helppoa, ei yksinkertaisen nettikaupan perustamiseenkaan välttämättä vaadita syvää osaamista tai aiempaa kokemusta. Sen voi periaatteessa perustaa kuka tahansa. Tarjolla on useita jopa ilmaisia alustoja, jotka soveltuvat sellaisenaan kaupankäyntiin verkossa.

Nettikaupan perustaminen ei useinkaan vaadi ollenkaan yhtä suuria panostuksia heti toiminnan aloitusvaiheessa kivijalkamyymälän perustamiseen verrattuna. Laajentamisen mahdollisuudet ovat niin ikään paljon fyysistä liikettä joustavammat.

Moni nettikauppa onkin aloittanut hyvin pienestä ja hiljalleen laajentunut tasaiseen tahtiin. Uusia toimijoita syntyykin kivijalkamyymälöihin verrattuna kuin sieniä sateella.

Syntipukki kivijalkamyymälöiden häviämiseen

Nettikauppaa on esitetty syylliseksi monen yrityksen ja toimialan heikkoihin tuloksiin, mutta yhtä lailla on olemassa monia esimerkkejä siitä, miten verkossa tapahtuva myynti on jopa siivittänyt kivijalkamyymälän uuteen nousuun.

Verkkokaupalla on monia kiistattomia etuja, ja kivijalkamyymälöille oleellisia asioita ovat omien etujen, kuten asiakaspalvelun ja kokemusten tuottamisen merkitysten korostaminen. Ei ole olemassa vain yhtä tekijää, miksi nettikaupat ovat syrjäyttäneet monet perinteiset kivijalkamyymälät. Syyllistä on turha etsiä, vaan voimavara tulee ennemmin kohdistaa omien toimintatapojen sovittamiksi parhaalla mahdollisella tämän ajan mukaisiksi.

Privacy Policy