Elektroniikkamaailma

Padit syrjäyttävät tietokoneet

Home  /  Padit syrjäyttävät tietokoneet

Tablettilaitteiden tulo markkinoille herätti alkuvuosina paljon kiusaa ja pilkkaa. Tuolloin löytyivät jo älypuhelimet ja tietokoneet, joten ihmeteltiin, mihin niiden välimuotoa tarvittaisiin. Älypuhelimet ovat asteittain kuitenkin kasvaneet kohti tablettien kokoluokkaa, kun taas kannettavat ovat pienentyneet sitä kohti.

Kannettavat tietokoneet ovat olleet jo vuosia liikkuvien työntekijöiden tärkein väline, mutta tablettien suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Pikkuhiljaa alkaa näyttää siltä, että ne ohittavat kannettavat tietokoneet myyntimäärissä lähitulevaisuudessa.

On siis aika myöntää, että tabletit eivät ole vain valmistajien yritys ansaita lisää rahaa turhalla keksinnöllä. Minkä takia ne siis näyttävät syrjäyttävän kannettavat tietokoneet? Tässä listassa on muutamia keskeisiä tekijöitä.

Kestävyys on olennainen tekijä

Tablettien akkujen kestävyys on huomattavasti parempi kuin kannettavien tietokoneiden. Niitä pystyy monesti käyttämään jopa koko päivän yhdellä latauksella. Tämä on saavutus, johon harva tietokone kykenee.

Kyseinen ominaisuus helpottaa työtä erityisesti liikkeellä ollessa. Kannettavien tietokoneiden virta tuntuu aina loppuvan silloin, kun vapaata pistoketta ei ole kilometrin säteellä. Tämä piirre voi häiritä työpäivän kulkua huomattavasti.

Virukset ja haittaohjelmat

Androideilla ja iPadeilla ei käytännössä ole vielä viruksia. Toki on ajan kysymys, milloin niitäkin tulee ilmestymään. Windowsin käyttöjärjestelmää käyttävien kannettavien tietokoneiden vitsaus on ollut jo pitkään niihin hiljalleen väistämättömästi kerääntyvät haittaohjelmat.

Toki kannettavien puhdistamiseen ja suojaamiseen on monenlaisia ohjelmia. Tosiasia, ettei tableteissa ole vielä viruksia, on kuitenkin käyttäjäystävällisyyden kannalta huomattavasti miellyttävämpää.

Kevyt paino helpottaa

Kannettavat tietokoneet ovat tabletteihin verrattuna kovin kömpelöiltä. Toki markkinoilta löytyy laitteita, jotka painavat todella vähän, mutta lähtökohtaisesti tabletit ovat huomattavasti kevyempiä.

Sen lisäksi, että tabletit ovat kevyempiä kuin kannettavat tietokoneet, on niitä myös helpompaa kuljettaa. Olitpa menossa läpi lentokentän turvatarkastuksen tai työskentelitpä taksin takapenkillä tai muissa haastavissa tiloissa, ovat mobiililaitteet huomattavasti näppärämpiä kuin monet kannettavat tietokoneet.

Erinomainen hinta-laatusuhde

Tablettilaitteiden hinta-laatusuhde on erittäin hyvä. Halvan tai keskihintaisen kannettavan tietokoneen hinnalla saa ostettua erittäin hyvän tabletin. Säästöt eivät myöskään rajoitu siihen, sillä kannettavien tietokoneiden hinta ei yleensä jää vain pelkkään laitteeseen.

Monesti tietokoneet tarvitsevat sijoituksia ohjelmistoon, viruksentorjuntaan ja mahdolliseen vara-akkuun. Kun kokonaiskuluja alkaa laskea, tuntuvat tabletit yllättävänkin halvoilta.

Monipuoliset sovellukset

Sovellusten ostaminen nostaa kannettavien tietokoneiden kuluja, mutta niiden tarjonta ei myöskään ole yhtä hyvää kuin tableteille tarjottavien. Esimerkiksi AppStore tarjoaa rajattoman määrän erilaisia vaihtoehtoja tableteille. Ylivoimainen enemmistö niistä on toki turhia, mutta monet applikaatiot ovat erittäin hyviä, käytännöllisiä ja täysin ilmaisia.

Käyttäjäystävällinen käyttöjärjestelmä

Henkilö, joka on ikinä joutunut opettamaan vanhempiaan tai isovanhempiaan käyttämään tietokoneita, tietää prosessin monimutkaisuuden. Sen sijaan tablettien käyttöjärjestelmä on niin yksinkertainen ja käyttäjäystävällinen, että se sopii kaikille. Jos jossain vaiheessa pitää vaihtaa tabletti uuteen, on uuden alustan oppiminen huomattavasti helpompaa kuin uuden tietokoneen käyttöjärjestelmän harjoitteleminen.

Huippukevyt näppäimistö

Tietokoneella voi tehdä näppärästi projektin. Monesti kannettavien tietokoneiden näppäimistö on miellyttävämpi kirjoittamiseen kuin tablettinäytön tarjoama vaihtoehto. Nykyään on kuitenkin tarjolla myös ultrakevyitä näppäimistöjä tableteille, mikä helpottaa niillä kirjoittamista.

Välillä konetta kuitenkin tarvitsee nopeasti pienen jutun tekemiseen. Tämä asia vie kohtuuttomasti aikaa, sillä hyvätkin Windows-järjestelmällä toimivat koneet käynnistyvät minuutin ja monesti huomattavasti pidempään. Sen sijaan tablettien käynnistäminen toimii huomattavasti nopeammin, joten se on tässäkin suhteessa ketterämpi.

Näillä näkymin ensi vuonna myydään enemmän tabletteja kuin kannettavia tietokoneita ensimmäistä kertaa historiassa. Nämä seitsemän syytä antavat osviittaa, miksi näin tulee käymään.

Privacy Policy